Små scener med djur

SMÅ SCENER FÖR DJUR

Konstnärligt team


Regi/manus: Jonas Engman
Skådespelare: Henrik Backman, William Hautala Becker, Kekke Gustafsson
Koreografisk coach: Amanda Billberg
Dramaturgi: Johan Jönson
Kommedia coach: Alfredo Angelici
Grafisk form: Per Műllback


Medverkande forskare: Michael Gustavsson 


Jonas Engman, manusförfattare och regissör. Han har tidigare gett ut flera poetiska verk samt skrivit ett antal pjäser. Jonas har framförallt lång erfarenhet av att arbeta som regissör, pedagog och konstnärlig ledare i Teatermaskinen.

Alfredo Angelici, är skådespelare, författare och journalist. Han samarbetar med regissörer och dramalärare över hela världen. Han har tagit examen vid "International School of Theatre" i Rom och Philippe Gaulier-skolan i London. I London har han arbetat med bl.a. commedia dell´arte, masker, buffon och clowntekniker. I Venedig specialiserade han sig på commedia dell´arte och i Rom grundade han ett eget teaterkompani.


Johan Jönson, författare och som gett ut flera verk på Bonniers förlag, Livdikt och det senaste Proposenis, skrivit flera av Teatermaskinens produktioner, gränsmaterial ww4, Extasy +/noll, Woyzeckmaskinen och varit dramaturg i flera av Iggy Malmborgs scenkonstproduktioner.

Amanda Billberg, koreograf och dansare, har koreograferat dansföreställningen Gissa diagnosen. Senaste produktioner är We as Cat. Amanda var koreograf och aktör i Teatermskinens senaste scenkonstföreställning "Hon och han som försvann".

Michael Gustavsson, professor i litteraturvetenskap, med inriktning mot språk- och kunskapsteori och utbildningsvetenskap, delaktig forskare i forskningsprogrammetEngaging Vulnerability och rektor för Kulturreservatets folkhögskola.

Nya föreställningen SMÅ SCENER FÖR DJUR hade premiär i december. 


Den 16 december var det premiär på Skräppbo skola i Riddarhyttan för

Små scener för djur, ett nyskrivet humoristiskt samtidsdrama som handlar om maktsystem. Föreställningen görs för både scenen och för det digitala scenrummet av Jonas Engman och det konstnärliga teamet bestående av Alfredo Angelici, Johan Jönson, Amanda Billberg och Michael Gustavsson - och följs av debattsamtal och diskussion med publiken.


-Vi vill skapa dialog kring de maktstrukturer, system och hierarkier som det levande inordnats i, i vår västerländska samtid, säger Jonas Engman, manusförfattare och regissör.


I Små scener för djur möter vi de tre karaktärerna djurskötaren, den svenska tigern och apan, som gestaltas på scenen av skådespelarna Henrik Backman, William Hautala Becker och Kekke Gustafsson. Djurskötaren försöker förgäves få sina två ”djur” att göra konster för att tillfredsställa publiken och den underhållningstörstande samtiden. Den svenska tigern saknar impulskontroll, är känslostyrd och bär på ett enormt våldskapital som hen tar till vid minsta motstånd. Apan har utmattningssymptom, är motivationslös, gillar skräpmat, har för högt BMI och helt saknar egen vilja.


Var går gränsen mellan individualitet och individens eget ansvar? När ingår vi som varelser i marknaden och när är vi marknaden? Var går gränsen mellan djur och människa? När upphör människan att vara människa och när upphör djuret att vara djur?


Små scener för djur är en angelägen och dagsaktuell scenkonstföreställning med teater, musik och dans som följs av ett samtal och diskussioner med publiken. Teatermaskinen har lång erfarenhet av att föra samhällsdebatt genom att använda konsten och kulturen som verktyg för att skapa ett demokratiskt öppet rum.Boka föreställning:


Bokas via: bokning@teatermaskinen.com
Föreställning är 1 tim. lång, spelas för unga vuxna och vuxna.

Små scener för djurgenomförs med stöd av Statens Kulturråd, Svante Bergströms Teaterstiftelse, och i samarbete med Engaging Vulnerability och Kulturens.

Premiären stöds av EKFAT och det efterföljande samtalet ingår i Kulturreservatets folkhögskolas seminarieserie.