Residens

RESIDENS

                                                

                                 residens 

dans & cirkus


Teatermaskinen har sedan 2016 haft ett nära samarbete med Västmanlandsmusiken kring residens i regionen. Tillsammans har vi etablerat ett omtyckt residensprogram för dans och cirkus i våra lokaler, och hittills välkomnat ett 30-tal nationella och internationella dans- och cirkuskonstnärer. Vi har arbetat med att skapa bryggor mellan residensen och lokalsamhället. Vi har även satt fokus på platsens unika miljö och närheten till närliggande regioner. Residensprogrammet genomför i samarbete med Västmanlandsmusiken och Skinnskattebergs Residens- och Riksteaterförening och med stöd av Skinnskattebergs kommun och Riksteatern Västmanland.


Residenskonstnärer 2022


2022.09.18-2022.09.24Anna Pehrsson med Oscilliation

I en tid av politisk och ekologisk kris, fortsätter Pehrsson den cykel som startades av Pressure Fields (2021). Oscillation (2022) iscensätter en poetisk-akustisk ekologi där förhållandet mellan kroppar och ljud, och ljudets möjlighet att påverka beteenden, generera fysiska responser och skapa nya realiteter utifrån ett feministiskt-ekologiskt perspektiv undersöks.


Anna Pehrsson, född i Boliden, Sverige, är dansare och koreograf aktiv i korsningen mellan dans, koreografi och bildkonst. Hon har dansat med Alias Compagnie, Corpus/ Royal Danish Ballet, och Cullbergbaletten med flera och har sedan sin debut som koreograf 2016, skapat ett brett spektra av arbeten för Dansens hus, Weld, MDT, Bonniers Konsthall, Uppsala Konstmuseum, samt en rad beställningsverk, till exempel för Ballet Contemprañeo do Norte, Portugal, Region Uppsala, Det Platta Jorden Skåne, och Regionteater Västs Danskompani (2022). Pehrsson är en av Welds associerade koreografer, och har en MFA i koreografi från DOCH. Under 2021 nämndes hon som koreograf i Cprint Journal av curator Magnus af Petersens som en av de fyra konstnärer han följer och samma år debuterade hon som bildkonstnär på Tjörnedala Konsthall Simrishamn, i en delad utställning. Under 2022 arbetar Pehrsson fram verket Oscillation (arbetsnamn) med stöd bland andra från Västmanlandsmusiken och TeatermaskinenResidenskonstnärer 2021


2021.10.25-2021.11.03
Mireia Piñol med U Stopia

The Swedish based team of the choreographer Mireia Piñol, the composer Nandi Vileika, the assistant of direction Alberto Feliciate,the textile designer Linnea Bågander, and the technician Marie Lalá Nilsson will create a journey through different worlds of absurd, reality, myths, taboos, thoughts, convictions and life situations that will make us reflect on our true dreams, to achieve happiness and understand frustration. Suitable for all audiences.


Public presentation on 3 November at 17.00


About the performance

Stories to understand the world and break myths for a happy and successful life through a world of eclectic arts. U Stopia is a magical world of dance, acrobatics, soundscapes, colors and textiles. The artists will travel in their fantasy to create and break infinite universes. Do we live in utopia?


Visual landscapes of fabrics and costumes will transform through space and moving bodies. Music landscapes will deepen into emotions and will make us connect with the unknown.


Read more about the performance

https://mail.google.com/mail/u/0/#inbox/FMfcgzGkXwHqPbdBGhJjpQlbLCHvQnnB


Residenset är ett samarbete mellan Västmanlandsmusiken, Teatermaskinen, Skinnskattebergs Residens- och Riksteaterförening och Riksteatern Västmanland.Residenskonstnärer 2020


2020.08.18-2020.09.02

The Third Law  2020.09.18-2020.09.27


Alexander Dam med Ars Moriendi - om konsten att dö väl


Ars Moriendi är ett projekt med fyra dansare med bakgrund i olika dansstilar. Samtliga är baserade i Sverige. De kommer att möta flera olika grupper av deltagare för att skapa den workshop som så småningom ska leda fram till ett färdigt verk. Initiativtagare är Alexander Dam, streetdansare, samtida dansare och cirkusartist. Med sig har Alexander dansare Eva Molin, Yared Cederlund och Emelie "Empo" Enlund. Mer info om datum för publika möten kommer i augusti.


Om föreställningen

Projektet Ars Moriendi tar sig an döden och vår egen dödlighet och har som syfte att skapa en plats för delande, lärande och helande kring döden; en workshop, en samling, en ceremoni, en fest, en "cypher" där vi undersöker detta ämne genom inre och yttre aspekter av kropp, dans och performance.


Under Corona-pandemin har döden tvingats bli mer närvarande än innan och många personers relation till döden har på olika sätt förändrats. Dock har behovet av projektets syfte inte förändrats.


Projektets kommer resultera i ett workshop-format, innehållandes fysiska praktiker, som på olika sätt närmar sig och bearbetar vår relation till döden och vår egen dödlighet. En workshop som kan ta deltagaren på en djupgående resa i det inre och yttre, med kroppen och det fysiska arbetet som utgångspunkt.


Intiativtagare Alexander berättar om bakgrunden till föreställningen han vill skapa:

– 2016 diagnostiserades jag med artros i båda höftlederna. Detta har inneburit en stor omställning och ett omprövande av min konstnärliga verksamhet, min kapacitet och mina motiv. Som en del av detta utforskande studerade jag på magisterprogrammet Svarta Speglar på Stockholms Dramatiska Högskola 2018. Under våren 2019 genomgick jag en bilateral höftprotesoperation och efter rehabilitering har jag återupptagit min yrkesverksamhet som dansare. Projektet Ars Moriendi är ett resultat av denna omställning, och ett projekt som jag konstnärligt initierat (med stöd av Konstnärsnämnden och Kulturrådet).


Medverkande

Alexander Dam– initiativtagare. Alexander arbetar som frilansande dansare, artist och danspedagog med bas i Stockholm.
Hans konstnärliga praktik utgår från tekniker och erfarenheter från streetdance, samtida dans och samtida cirkus, med fokus på improvisation.
Sin konstnärliga yrkesbana inleddes 2005 inom den svenska streetdance-scenen med följande nationella och internationella framgångar. Han har även utbildat sig i samtida dans på Salzburg Experimental Academy of Dance (S.E.A.D.) i Österrike och har sedan avslutade studier arbetat med diverse koreografer, inom olika projekt och institutioner, i Sverige och internationellt.


Yared Tilahun Cederlundhar dansat sig runt jorden och har en imponerande dansbakgrund med erfarenhet från en mängd dansstilar. Han har bland annat turnerat med Riksteatern, varit koreografisk assistent till Erik Linghede, producerat egna verk på Dansens hus, vunnit i SDK Europe Crew Battles, samarbetat med Cullbergbaletten och arbetat som internationell danslärare mm.


Emelie Empo Enlundär artist, dansare, koreograf och pedagog, utbildad på Dans och Cirkushögskolan i Stockholm. Hon startar ofta egna projekt och olika konstnärliga processer. Hon kombinerar streetdanstekniker med improvisation, performance och koreografi. Sen några år är Emelie en av medlemmarna i performancegruppen JUCK och projektetWe Love Holocene. Emelie sprider och utvecklar via den plattformen begrepp runt feminitet och genus. Gruppen arbetar med "blicken" som ett verktyg för att arbeta med och förändra maktstrukturer. JUCK har haft framgångsrika turnéer runt Sverige och internationellt, där de uppträtt och gett föreläsningar samt hållit samtal om den egna praktiken, erfarenheter och perspektiv.


Eva Mohntillhör vanligtvis Cullbergbaletten och har deltagit i ett stort antal produktioner. Nu studerar hon på Nya Performativa Praktiker på Dans- och Cirkushögskolan i Stockholm. Eva har tidigare arbetat med Johannes Weiland company/ Staatstheater Kassel, TU Dance Company, Morgan Thorson, Black Lable Movement och är också lärare/utövare av yoga.


Läs mer om de medverkande:

https://www.empoenlund.com

www.cullberg.com/personal_portraits/eva-mohn/

Under juni och augusti har fyra konstnärsgrupper residens hos oss.Residenskonstnärer 2019


2019.06.10-2019.06.23


Handstand Forest med The Handstand Forest Project


Det är mörkt, tyst, kallt och dimmigt. Solljuset börjar kika igenom bladen.Grenarna dansar från sida till sida i den lätta vinden. Allt växer utan ljud, rötter långt bortom fantasin, alla kopplade till hjärtat av ekosystemet. Starkt står de ensamma - och tillsammans.

Vi skapar träd med våra kroppar som smälter samman för att ge ett nytt perspektiv på cirkuskonsten handstående och balans. Skogen fungerar som en naturlig metafor. Vi vill experimentera med det absurda i vår konstform och med hjälp av bild och rörelse, dra publiken till en värld där normala regler bokstavligen vänds upp och ner.


Alla i The Handstand Forest har medverkat till att utveckla den samtida cirkusscenen med turnéer i välkända grupper som 7 Fingers, Circa, Cirkus Cirkör, Cirque La Pytika , Poivre Rose m.fl. Med hög teknisk och konstnärlig nivå kan artisterna nu skapa fritt inom projektet.


The Handstand Forest består av:

Mikael Kristiansen, Imogen Huzel, Matthew Pasquest, Sunniva Byvard, Lisa Angberg &Isak Arvidsson


2019.06.23-2019.03.30


Weibel Weibel Companymed Bedtime Sonata


Weibel Weibel Company är ett Sverigebaserat cirkuskompani bildat av Alexander Weibel Weibel och Aino Ihanainen. Sen tre år turnerar de föreställningen Breaking Point i Europa och har dessförinnan deltagit i flera cirkuskompanier, bl.a Cirkus Cirkör, Circo Aereo & Circus Xanti. De vill nu skapa Bedtime Sonata - om ett förhållande skildrat genom akrobatik, musik och shibari (japansk repkonst). Det är en berättelse om acceptans och viljan att omfamna olikheter, ett möte mellan två mycket olika människor och världar, en dialog mellan musik och tystnad. Konstnärliga cirkusfärdigheter på hög nivå möter musik, performance möter shibari. Slak lina, handstående, parakrobatik, enhjuling, knivkastning och okonventionella balanstekniker kommer att kombineras med levande musik och objektmanipulation.


Weibel Weibel Company består av:

Alexander Weibel Weibel och Aino Ihanainen


2019.08.02-2019.08.09


Ellen Söderhult med DUNKA DUNKA [catsnbootsncatsnboots]Ett utforskande av hur olika medier och uttryck kolliderar och smälter samman.

Under residenset kommer vi att gå loss i ett format som delvis kamouflerar sig in i ett Dj-set, ett robust sångkluster och en långsamt smältande danskonsert. DUNKA DUNKA slänger sig ut i ett utprövande av hur olika uttryck kan understödja varandra och pressa fram friktioner mellan ljud och danser i en skog av kolliderande konsistenser, känslosvall och texturer.


Koreografi: Ellen Söderhult

DJ-set och ljudlandskap: Daniel Iinatti

Den sjungande och dansande kören: Iki Gonzalez Magnusson, Sepideh Khodarahmi, Lisen Ellard, Ellen Söderhult and Emelie ”Empo” Enlund


2019.08.13-2019.08.23


Johanna Nuutinen med OPIA


Koreograf Johanna Nuutinen (Finland) skapar OPIA som utforskar världen bakom blicken genom en virtuos dans och surrealistisk bildkonst - genom att dyka in i frågor som handlar om hur vi tittar och blir tittade på och hur vi skapar en mening utifrån det vi ser.


Förutom Johanna Nuutinen deltar bl.a. illusionist och bildkonstnär Kalle Nio, ljuddesigner Tuomas Norvio som vunnit Finnish Säde, samt artisterna Jenna Broas och Justus Pienmunne.


Under vistelsen hos Teatermaskinen kommer teamet att utveckla ljudlandskapet och det fysiska innehållet i föreställningen som har premiär i Helsingfors maj 2020.


”Detaljerad fysisk fantasi är kärnan i mitt koreografiska arbete. Jag är intresserad avtvärvetenskapliga samarbeten och gillar att blanda dans, visuell konst och film för att skapamultidimensionella världar.” Johanna Nuutinen.


Dansare-koreograf Johanna Nuutinen tog examen från finska Nationaloperans Balettskola2002 och blev medlem av Finska Nationaloperans kompani. Där fick hon en framgångsrikkarriär som solist i verk av Ohad Naharin, William Forsythe, Johan Inger , Jacobo Godani,Sylvie Guillem, John Neumeier, Jorma Elo och Jorma Uotinen, liksom skapade sina egnaproduktioner på scenen och på film.


2017 fick Johanna ett 3-årigt konstnärsstipendium från Finska kulturstiftelsen. Just nuarbetar hon som frilansartist.


Residensen arrangeras av Västmanlandsmusikeni samarbete med Teatermaskinen och Skinnskattebergs residens- och riksteaterförening.

Med stöd av Kulturrådet och Skinnskattebergs kommun.


Grupp 5 | RAI RAI

ruminate artistic ideas <–> ruminate artistic ideas


RAI RAI är en hyllningsmiddag av Grupp 5 dedikerad till Riddarhyttans konstnärer i möte med de konstnärer som är i residens på Teatermaskinen genom Västmanlandsmusikens residensprogram. Middagen är ett försök att sammanföra konstnärer som är engagerade i konstnärligt arbete på samma plats, samtidigt för att erbjuda ett samanhang att mötas och idissla de pågående kreativa tillstånden.RAI RAI genomförs i samarbete med Teatermaskinen med stöd av COOP i Skinnskatteberg