Residens

Fyra cirkuskonstnärer med disciplinerna rep, lina, handstående, kinesisk påle och akrobatik baserade i Sverige, Danmark och Holland. The Third Law är namnet på cirkuskollektivets första gemensamma föreställning. Förutom att färdigställa sin föreställning kommer de under sitt residens hos oss att möta publiken i olika interaktiva situationer för hjälp med olika scener. Den 27 augusti kan du uppleva en sådan. Naturligtvis i ett corona-säkert arrangemang.


Välkommen till ett publikt möte den 27 augusti kl.19.00-20.00


Anmäl ditt deltagande

Det är fri entré men anmälan krävs till hellen.smitterberg@vastmanlandsmusiken.se för att vi ska kunna säkerställa antalet deltagare och genomföra en coronasäker kväll.Om föreställningen

Kan publiken, med hjälp av vissa spelregler och genom lek, bli medskapare av artisternas rörelser och energin i en föreställning?

Vad händer om energin tar slut? Vad gör vi då?


The third law är en referens till sir Issac Newtons lagar om rörelse som grovt tolkat säger:


…för varje handling finns det en lika och en motsatt reaktion…”


Med inspiration från spel och fysik utforskar vi hur cirkus kan ge en inblick i mänskligt beteende. Genom att lägga vikt vid att allting vi gör har en konsekvens, undersöker vi vårt förhållande till energi och hur vi använder den.


I föreställningen använder vi rep att klättra, hänga, röra oss i. Med hjälp av dessa kommer vi under residenset att experimentera med hur åskådarna kan delta inom nycirkusen och hur de kan påverka föreställningen på ett lekfullt sätt.


Kan man som publik vara ansvarig för att artisten inte faller ner från sin lina? Hur många måste hjälpa till för att skapa elektricitet för ljuset i föreställningen? Hur långt måste du cykla för att ladda en mobil?


Under residenset kommer de fyra akrobaterna att utveckla delar ur föreställningen som har premiär i Odense, Danmark i september 2021.

Med stöd av Kulturrådet Danmark, Svensk-danska kulturfonden, Nordiska kulturfonden samt Dynamo Workspace.


Medverkande

Mattias Umaerus började sin karriär genom att åka på turné med världskompaniet 7 fingers från Kanada direkt efter cirkushögskolan i Köpenhamn. Han har arbetat på Kungliga teatern i Köpenhamn, Århus teater m.fl. institutioner. När Mattias inte turnerar bygger och utvecklar han cirkusutrustning.


Elisabeth Kûnkele började sin cirkusträning i tyska ungdomscirkusar och upptäckte där parakrobatiken. Med tiden har hon utvecklat fler discipliner som contortion (sk gummiartister) handstående, hårhängning, flygare och lina. Under ett år i Peking fördjupade hon sig i handstående och contortion. 2018 gick hon ut Dans- och Cirkushögskolan i Stockholm. Elisabeth är den ena halvan av kompaniet Analogue Acrobatics, medlem i Kaamos Kaaos, Kompani Giraff och turnerar sen ett år med Cirkus Cirkörs Bloom.


Melinda Meijs är från Holland med examen från cirkushögskola där. Hon arbetar med rep och undersöker olika tekniker för att hitta sitt eget uttryck. Melinda har främst arbetat med olika event och uppträtt som solo artist men även vunnit Keep an eye fundations pris i Holland.

Tuk Frederiksen från Danmark är utbildad bas i parakrobatik i Köpenhamn och senare på cirkusskolan le Lido i Frankrike. Tuk är medlem i kompaniet XY  i Frankrike som är känt för sitt unika sätt att använda parakrobatik inom cirkus och turnerar just nu med föreställningen Möbius.


Läs mer om de medverkande:

https://www.mattiasumaerus.com/

https://www.analogueacrobatics.com/

https://www.melindameijs.nl

http://www.ciexy.com/en/personne/tuk-frederiksen/


Med stöd av svenska Kulturrådet, Skinnskattebergs Kommun, Riksteatern i Västmanland, Kulturrådet Danmark, Svensk-danska kulturfonden, Nordisk kulturfond samt Dynamo Workspace, Skinnskattebergs Kommun, Riksteatern Västmanland 
och ABF. 

Tack till Skinnskattebergs bilplåt och Kjellins El, Skinnskattebergs Residens- och Riksteaterförening.
Residenskonstnärer 2021


2021.10.25-2021.11.03

U Stopia


The Swedish based team of the choreographer Mireia Piñol, the composer Nandi Vileika, the assistant of direction Alberto Feliciate,  the textile designer Linnea Bågander, and the technician Marie Lalá Nilsson will create a journey through different worlds of absurd, reality, myths, taboos, thoughts, convictions and life situations that will make us reflect on our true dreams, to achieve happiness and understand frustration. Suitable for all audiences.


Public presentation on 3 November at 17.00

 

About the performance

Stories to understand the world and break myths for a happy and successful life through a world of eclectic arts. U Stopia is a magical world of dance, acrobatics, soundscapes, colors and textiles. The artists will travel in their fantasy to create and break infinite universes. Do we live in utopia? 

 

Visual landscapes of fabrics and costumes will transform through space and moving bodies. Music landscapes will deepen into emotions and will make us connect with the unknown.


Read more about the performance

https://mail.google.com/mail/u/0/#inbox/FMfcgzGkXwHqPbdBGhJjpQlbLCHvQnnB


Residenset är ett samarbete mellan Västmanlandsmusiken, Teatermaskinen, Skinnskattebergs Residens- och Riksteaterförening och Riksteatern Västmanland.


Residenskonstnärer 2020

I samarbete med Västmanlandsmusiken dans & cirkus är vi glada och stolta att vara residensvärd åt två konstnärsgrupper. Utvalda är:

2020.08.18-2020.09.02

The Third Law


RESIDENSMASKINEN

2020.09.18-2020.09.27

Ars Moriendi - om konsten att dö väl


Ars Moriendi är ett projekt med fyra dansare med bakgrund i olika dansstilar. Samtliga är baserade i Sverige. De kommer att möta flera olika grupper av deltagare för att skapa den workshop som så småningom ska leda fram till ett färdigt verk. Initiativtagare är Alexander Dam, streetdansare, samtida dansare och cirkusartist. Med sig har Alexander dansare Eva Molin, Yared Cederlund och Emelie "Empo" Enlund. Mer info om datum för publika möten kommer i augusti.


Om föreställningen

Projektet Ars Moriendi tar sig an döden och vår egen dödlighet och har som syfte att skapa en plats för delande, lärande och helande kring döden; en workshop, en samling, en ceremoni, en fest, en "cypher" där vi undersöker detta ämne genom inre och yttre aspekter av kropp, dans och performance.


Under Corona-pandemin har döden tvingats bli mer närvarande än innan och många personers relation till döden har på olika sätt förändrats. Dock har behovet av projektets syfte inte förändrats.


Projektets kommer resultera i ett workshop-format, innehållandes fysiska praktiker, som på olika sätt närmar sig och bearbetar vår relation till döden och vår egen dödlighet. En workshop som kan ta deltagaren på en djupgående resa i det inre och yttre, med kroppen och det fysiska arbetet som utgångspunkt.

 

Intiativtagare Alexander berättar om bakgrunden till föreställningen han vill skapa:

– 2016 diagnostiserades jag med artros i båda höftlederna. Detta har inneburit en stor omställning och ett omprövande av min konstnärliga verksamhet, min kapacitet och mina motiv. Som en del av detta utforskande studerade jag på magisterprogrammet Svarta Speglar på Stockholms Dramatiska Högskola 2018. Under våren 2019 genomgick jag en bilateral höftprotesoperation och efter rehabilitering har jag återupptagit min yrkesverksamhet som dansare. Projektet Ars Moriendi är ett resultat av denna omställning, och ett projekt som jag konstnärligt initierat (med stöd av Konstnärsnämnden och Kulturrådet).

 

Medverkande

Alexander Dam – initiativtagare. Alexander arbetar som frilansande dansare, artist och danspedagog med bas i Stockholm.
 Hans konstnärliga praktik utgår från tekniker och erfarenheter från streetdance, samtida dans och samtida cirkus, med fokus på improvisation.
Sin konstnärliga yrkesbana inleddes 2005 inom den svenska streetdance-scenen med följande nationella och internationella framgångar. Han har även utbildat sig i samtida dans på Salzburg Experimental Academy of Dance (S.E.A.D.) i Österrike och har sedan avslutade studier arbetat med diverse koreografer, inom olika projekt och institutioner, i Sverige och internationellt.


Yared Tilahun Cederlund har dansat sig runt jorden och har en imponerande dansbakgrund med erfarenhet från en mängd dansstilar. Han har bland annat turnerat med Riksteatern, varit koreografisk assistent till Erik Linghede, producerat egna verk på Dansens hus, vunnit i SDK Europe Crew Battles, samarbetat med Cullbergbaletten och arbetat som internationell danslärare mm.


Emelie Empo Enlund är artist, dansare, koreograf och pedagog, utbildad på Dans och Cirkushögskolan i Stockholm. Hon startar ofta egna projekt och olika konstnärliga processer. Hon kombinerar streetdanstekniker med improvisation, performance och koreografi. Sen några år är Emelie en av medlemmarna i performancegruppen JUCK och projektet We Love Holocene. Emelie sprider och utvecklar via den plattformen begrepp runt feminitet och genus. Gruppen arbetar med "blicken" som ett verktyg för att arbeta med och förändra maktstrukturer.  JUCK har haft framgångsrika turnéer runt Sverige och internationellt, där de uppträtt och gett föreläsningar samt hållit samtal om den egna praktiken, erfarenheter och perspektiv.


Eva Mohn tillhör vanligtvis Cullbergbaletten och har deltagit i ett stort antal produktioner. Nu studerar hon på Nya Performativa Praktiker på Dans- och Cirkushögskolan i Stockholm. Eva har tidigare arbetat med Johannes Weiland company/ Staatstheater Kassel, TU Dance Company, Morgan Thorson, Black Lable Movement och är också lärare/utövare av yoga.


Läs mer om de medverkande:

https://www.empoenlund.com

www.cullberg.com/personal_portraits/eva-mohn/

Under juni och augusti har fyra konstnärsgrupper residens hos oss.


Residenskonstnärer 2019

2019.06.10-2019.06.23

Handstand Forest med The Handstand Forest Project


Det är mörkt, tyst, kallt och dimmigt. Solljuset börjar kika igenom bladen.  Grenarna dansar från sida till sida i den lätta vinden. Allt växer utan ljud, rötter långt bortom fantasin, alla kopplade till hjärtat av ekosystemet. Starkt står de ensamma - och tillsammans.

Vi skapar träd med våra kroppar som smälter samman för att ge ett nytt perspektiv på cirkuskonsten handstående och balans. Skogen fungerar som en naturlig metafor. Vi vill experimentera med det absurda i vår konstform och med hjälp av bild och rörelse, dra publiken till en värld där normala regler bokstavligen vänds upp och ner.


Alla i The Handstand Forest har medverkat till att utveckla den samtida cirkusscenen med turnéer i välkända grupper som 7 Fingers, Circa, Cirkus Cirkör, Cirque La Pytika , Poivre Rose m.fl. Med hög teknisk och konstnärlig nivå kan artisterna nu skapa fritt inom projektet.


The Handstand Forest består av:

Mikael Kristiansen, Imogen Huzel, Matthew Pasquest, Sunniva Byvard, Lisa Angberg & Isak Arvidsson 


2019.06.23-2019.03.30 

Weibel Weibel Company med Bedtime Sonata


Weibel Weibel Company är ett Sverigebaserat cirkuskompani bildat av Alexander Weibel Weibel och Aino Ihanainen. Sen tre år turnerar de föreställningen Breaking Point i Europa och har dessförinnan deltagit i flera cirkuskompanier, bl.a Cirkus Cirkör, Circo Aereo & Circus Xanti. De vill nu skapa Bedtime Sonata - om ett förhållande skildrat genom akrobatik, musik och shibari (japansk repkonst). Det är en berättelse om acceptans och viljan att omfamna olikheter, ett möte mellan två mycket olika människor och världar, en dialog mellan musik och tystnad. Konstnärliga cirkusfärdigheter på hög nivå möter musik, performance möter shibari. Slak lina, handstående, parakrobatik, enhjuling, knivkastning och okonventionella balanstekniker kommer att kombineras med levande musik och objektmanipulation.


Weibel Weibel Company består av:

Alexander Weibel Weibel och Aino Ihanainen

2019.08.02-2019.08.09 

Ellen Söderhult med DUNKA DUNKA [catsnbootsncatsnboots]


Ett utforskande av hur olika medier och uttryck kolliderar och smälter samman.

Under residenset kommer vi att gå loss i ett format som delvis kamouflerar sig in i ett Dj-set, ett robust sångkluster och en långsamt smältande danskonsert. DUNKA DUNKA slänger sig ut i ett utprövande av hur olika uttryck kan understödja varandra och pressa fram friktioner mellan ljud och danser i en skog av kolliderande konsistenser, känslosvall och texturer.


Koreografi: Ellen Söderhult

DJ-set och ljudlandskap: Daniel Iinatti

Den sjungande och dansande kören: Iki Gonzalez Magnusson, Sepideh Khodarahmi, Lisen Ellard, Ellen Söderhult and Emelie ”Empo” Enlund 

2019.08.13-2019.08.23 

Johanna Nuutinen med OPIA


Koreograf Johanna Nuutinen (Finland) skapar OPIA som utforskar världen bakom blicken genom en virtuos dans och surrealistisk bildkonst - genom att dyka in i frågor som handlar om hur vi tittar och blir tittade på och hur vi skapar en mening utifrån det vi ser.


Förutom Johanna Nuutinen deltar bl.a. illusionist och bildkonstnär Kalle Nio, ljuddesigner Tuomas Norvio som vunnit Finnish Säde, samt artisterna Jenna Broas och Justus Pienmunne.


Under vistelsen hos Teatermaskinen kommer teamet att utveckla ljudlandskapet och det fysiska innehållet i föreställningen som har premiär i Helsingfors maj 2020.


”Detaljerad fysisk fantasi är kärnan i mitt koreografiska arbete. Jag är intresserad av tvärvetenskapliga samarbeten och gillar att blanda dans, visuell konst och film för att skapa multidimensionella världar.” Johanna Nuutinen.


Dansare-koreograf Johanna Nuutinen tog examen från finska Nationaloperans Balettskola 2002 och blev medlem av Finska Nationaloperans kompani. Där fick hon en framgångsrik karriär som solist i verk av Ohad Naharin, William Forsythe, Johan Inger , Jacobo Godani, Sylvie Guillem, John Neumeier, Jorma Elo och Jorma Uotinen, liksom skapade sina egna produktioner på scenen och på film.


2017 fick Johanna ett 3-årigt konstnärsstipendium från Finska kulturstiftelsen. Just nu arbetar hon som frilansartist.

Residensen arrangeras av Västmanlandsmusiken i samarbete med Teatermaskinen och Skinnskattebergs residens- och riksteaterförening.

Med stöd av Kulturrådet och Skinnskattebergs kommun.

Grupp 5 | RAI RAI 

ruminate artistic ideas <–> ruminate artistic ideas

RAI RAI är en hyllningsmiddag av Grupp 5 dedikerad till Riddarhyttans konstnärer i möte med de konstnärer som är i residens på Teatermaskinen genom Västmanlandsmusikens residensprogram. Middagen är ett försök att sammanföra konstnärer som är engagerade i konstnärligt arbete på samma plats, samtidigt för att erbjuda ett samanhang att mötas och idissla de pågående kreativa tillstånden. RAI RAI genomförs i samarbete med Teatermaskinen med stöd av COOP i Skinnskatteberg