Residens

OPEN CALL | RESIDENS PÅ TEATERMASKINEN


Nu kan du söka residens i dans eller cirkus hos oss under sommaren 2020. 

Vi är mycket glada över att i samarbete med Västmanlandsmusiken - Dans och Nycirkus kunna erbjuda residens på Teatermaskinen.

Välkommen med din ansökan!
RESIDENSMASKINEN

OPEN CALL | RESIDENS PÅ TEATERMASKINEN


Nu kan du söka residens i dans eller cirkus hos oss under sommaren 2020. 

Vi är mycket glada över att i samarbete med Västmanlandsmusiken - Dans och Nycirkus kunna erbjuda residens på Teatermaskinen.

Välkommen med din ansökan!

Residenskonstnärer 2019

Under juni och augusti har fyra konstnärsgrupper residens hos oss.

2019.06.10-2019.06.23

Handstand Forest med The Handstand Forest Project


Det är mörkt, tyst, kallt och dimmigt. Solljuset börjar kika igenom bladen.  Grenarna dansar från sida till sida i den lätta vinden. Allt växer utan ljud, rötter långt bortom fantasin, alla kopplade till hjärtat av ekosystemet. Starkt står de ensamma - och tillsammans.

Vi skapar träd med våra kroppar som smälter samman för att ge ett nytt perspektiv på cirkuskonsten handstående och balans. Skogen fungerar som en naturlig metafor. Vi vill experimentera med det absurda i vår konstform och med hjälp av bild och rörelse, dra publiken till en värld där normala regler bokstavligen vänds upp och ner.


Alla i The Handstand Forest har medverkat till att utveckla den samtida cirkusscenen med turnéer i välkända grupper som 7 Fingers, Circa, Cirkus Cirkör, Cirque La Pytika , Poivre Rose m.fl. Med hög teknisk och konstnärlig nivå kan artisterna nu skapa fritt inom projektet.


The Handstand Forest består av:

Mikael Kristiansen, Imogen Huzel, Matthew Pasquest, Sunniva Byvard, Lisa Angberg & Isak Arvidsson 


2019.06.23-2019.03.30 

Weibel Weibel Company med Bedtime Sonata


Weibel Weibel Company är ett Sverigebaserat cirkuskompani bildat av Alexander Weibel Weibel och Aino Ihanainen. Sen tre år turnerar de föreställningen Breaking Point i Europa och har dessförinnan deltagit i flera cirkuskompanier, bl.a Cirkus Cirkör, Circo Aereo & Circus Xanti. De vill nu skapa Bedtime Sonata - om ett förhållande skildrat genom akrobatik, musik och shibari (japansk repkonst). Det är en berättelse om acceptans och viljan att omfamna olikheter, ett möte mellan två mycket olika människor och världar, en dialog mellan musik och tystnad. Konstnärliga cirkusfärdigheter på hög nivå möter musik, performance möter shibari. Slak lina, handstående, parakrobatik, enhjuling, knivkastning och okonventionella balanstekniker kommer att kombineras med levande musik och objektmanipulation.


Weibel Weibel Company består av:

Alexander Weibel Weibel och Aino Ihanainen

2019.08.02-2019.08.09 

Ellen Söderhult med DUNKA DUNKA [catsnbootsncatsnboots]


Ett utforskande av hur olika medier och uttryck kolliderar och smälter samman.

Under residenset kommer vi att gå loss i ett format som delvis kamouflerar sig in i ett Dj-set, ett robust sångkluster och en långsamt smältande danskonsert. DUNKA DUNKA slänger sig ut i ett utprövande av hur olika uttryck kan understödja varandra och pressa fram friktioner mellan ljud och danser i en skog av kolliderande konsistenser, känslosvall och texturer.


Koreografi: Ellen Söderhult

DJ-set och ljudlandskap: Daniel Iinatti

Den sjungande och dansande kören: Iki Gonzalez Magnusson, Sepideh Khodarahmi, Lisen Ellard, Ellen Söderhult and Emelie ”Empo” Enlund 

2019.08.13-2019.08.23 

Johanna Nuutinen med OPIA


Koreograf Johanna Nuutinen (Finland) skapar OPIA som utforskar världen bakom blicken genom en virtuos dans och surrealistisk bildkonst - genom att dyka in i frågor som handlar om hur vi tittar och blir tittade på och hur vi skapar en mening utifrån det vi ser.


Förutom Johanna Nuutinen deltar bl.a. illusionist och bildkonstnär Kalle Nio, ljuddesigner Tuomas Norvio som vunnit Finnish Säde, samt artisterna Jenna Broas och Justus Pienmunne.


Under vistelsen hos Teatermaskinen kommer teamet att utveckla ljudlandskapet och det fysiska innehållet i föreställningen som har premiär i Helsingfors maj 2020.


”Detaljerad fysisk fantasi är kärnan i mitt koreografiska arbete. Jag är intresserad av tvärvetenskapliga samarbeten och gillar att blanda dans, visuell konst och film för att skapa multidimensionella världar.” Johanna Nuutinen.


Dansare-koreograf Johanna Nuutinen tog examen från finska Nationaloperans Balettskola 2002 och blev medlem av Finska Nationaloperans kompani. Där fick hon en framgångsrik karriär som solist i verk av Ohad Naharin, William Forsythe, Johan Inger , Jacobo Godani, Sylvie Guillem, John Neumeier, Jorma Elo och Jorma Uotinen, liksom skapade sina egna produktioner på scenen och på film.


2017 fick Johanna ett 3-årigt konstnärsstipendium från Finska kulturstiftelsen. Just nu arbetar hon som frilansartist.

Residensen arrangeras av Västmanlandsmusiken i samarbete med Teatermaskinen. Med stöd av Kulturrådet

Grupp 5 | RAI RAI 

ruminate artistic ideas <–> ruminate artistic ideas

RAI RAI är en hyllningsmiddag av Grupp 5 dedikerad till Riddarhyttans konstnärer i möte med de konstnärer som är i residens på Teatermaskinen genom Västmanlandsmusikens residensprogram. Middagen är ett försök att sammanföra konstnärer som är engagerade i konstnärligt arbete på samma plats, samtidigt för att erbjuda ett samanhang att mötas och idissla de pågående kreativa tillstånden. RAI RAI genomförs i samarbete med Teatermaskinen med stöd av COOP i SkinnskattebergTeatermaskinen is an                        .

independent production company,                        .a touring company, a residency.                        ,

a work space and a platformfor life-long learning. We work in cooperation and with participation.We are a Quattro Helix Machine and a place in The Culture Reservation.

Teatermaskinen makes space.

GET IN TOUCH


Address:

Teatermaskinen, Skräppbo Skola

73091 Riddarhyttan


Phone: +46706811481

© Copyright. All Rights Reserved.

OPENING HOURS


Monday - Friday: 9.30am - 3pm