Kurser

Dubbelklicka här för att lägga till din egen text.

Två aktuella kurser i samarbete med Kulturreservatets folkhögskola.

BERÄTTA SANNINGEN – FRÅN TEXT TILL SCEN


Längd: 3 helger, fredag eftermiddag till söndag eftermiddag

Studietakt 100%

 

I den här kursen får du få lära dig en metod för att skriva och gestalta din berättelse tillsammans med andra.


I Berätta sanningen får du lära dig att utforska ditt inre, hitta din egen rytm, skriva texter, göra dramaövningar, arbeta fram ett manus, och göra en scenisk framställning; ett collage av hela gruppens texter delges i slutet av kursen för en lokal publik.

Kursen har tre steg: Sökande-formande-förmedlande.

Kursledare är Berit Engman och Jonas Engman.


Första helgkursen: Sökande (Kursledare: Berit Engman)

Du kommer att göra olika trygghets- och avslappningsövningar, du kommer att söka material i din egen historia, skriva mycket och upptäcka din egen rytm också i skrivandet.  Du kommer att delge dina texter för läraren och andra i gruppen. Vi kommer att samtala kring allas texter och de teman som uppkommit.


Andra helgkursen: Formande (Kursledare: Berit Engman och Jonas Engman)

Du kommer att arbeta mycket med din skådespelarkropp. Vi tränar på koncentration, scenisk närvaro och grupptillit. Genom era kroppar kommer texterna få ett fysiskt uttryck. 


Tredje helgkursen: Förmedlande (Kursledare: Jonas Engman)

Du kommer att vara med att sätta ihop alla scener till ett flöde. Vi kommer att öva och repetera så att du känner dig trygg. Vi kommer att tala om det magiska teaterrummet, den sceniska framställningen och det konstnärliga arbetet med att författa, gestalta och sätta samman olika röster till en scenisk framställning.

Kurstid 

3 helger, fredag eftermiddag till söndag eftermiddag. Kurstid: 6-8 maj, 13-15 maj och 20-22 maj 2022Se övrig kursinformation hos:

https://kulturreservatetsfhs.se/kurser-3/ber-tta-sanningen-fr-n-text-till-scen.html


Kontakt:

Berit Engman: berit@kulturreservatetsfhs.se 

070-681 14 81


Kursledare:


Berit Engman har många års erfarenhet av att vara manusförfattare, och skådespelare. Hon har varit med och startat Teatermaskinen 1997 och har sedan dess varit verksam där. 2013 så utvecklades en metod i Teatermaskinen som heter Berätta Sanningen och vi lyssnar. En metod som går ut på att alla människor oavsett erfarenhet, kan stå på scenen och berätta sin sanning. Berit har varit lärare och pedagog för många kurser som Teatermaskinen har haft. Under tre år har hon även varit pedagog i EU-projektet Pol-Arts där flera europeiska ungdomar har fått ta del av den här metoden.


Jonas Engman har varit verksam i Teatermaskinen sedan 1997 och är Teatermaskinens konstnärliga ledare. Han har regisserat alla Teatermaskinens teateruppsättningar. Jonas Engman och författaren Johan Jönsons fruktbara samarbete har utmynnat i många föreställningar. Gränsmaterial WW4, Extasy +/- noll, Woyzeckmaskinen, Logosfält, Zoembient för att nämna några. Jonas har varit kursledare för många olika kurser i Teatermaskinen. Jonas har varit med och utvecklat metoden Berätta din sanning och vi lyssnar och kommer in i formande och förmedlande fasen.
MASK I TEATER - COMMEDIA DELL’ARTE


Längd: 6 dagar

Studietakt 100%

 

Denna kurs syftar till att återupptäcka skådespelaren genom bruket av masker. 


Användningen av mask i teater är en teknik som utvecklats och har en stark tradition i Italien. Sedan 1500-talet och fram till våra dagar har denna teknik utvecklats och förändrat form. Maskerna i skådespeleriet har i scenkonsttraditionen gestaltat och karikerat den italienska kulturens laster, dygder, traditioner, önskningar och drömmar.Teatraliska masker är ett effektivt medel för att hjälpa skådespelaren att bryta sig loss från låsningar och vanor som begränsar hans repertoar. Masken omvandlar skådespelaren och frigör nya uttryck, ökar känsligheten och gör det möjligt att uppfatta gestaltningens ekonomi. Varje mask passar en skådespelare på ett unikt sätt.  Varje mask kräver och frammanar en annan typ av lyssnande, temperament och rytm från skådespelarens sida.

Vi kommer att utforska den neutrala maskens tystnad, vi kommer pröva den outvecklade, naiva och fantasieggande maskens utmaning, vi kommer att festa med den italienska komedins masker och vi kommer att misslyckas med en röd näsa.


Obs! Denna kurs ges på engelska!Kurstid 

23-28 maj 2022Se övrig kursinformation hos:

https://kulturreservatetsfhs.se/kurser-3/mask-i-teater-commedia-dell-arte.html


Kontakt:

Berit Engman: berit@kulturreservatetsfhs.se 

070-681 14 81Kursledare:


Alfredo Angelici

Alfredo Angelici är skådespelare, författare och journalist. Han samarbetar med regissörer och dramalärare över hela världen. Han har tagit examen vid "International School of Theatre" i Rom och Philippe Gaulier-skolan i London. I London har han arbetat med bl.a. commedia dell'arte, masker, buffon och clowntekniker. I Venedig specialiserade han sig på commedia dell'arte och i Rom grundade han ett eget teaterkompani. Alfredo Angelici har turnérat tillsammans med Giuseppe Patroni Griffi, Giorgio Albertazzi, Gabriele Lavia, Alessandro Gassman, Antonio Calenda och Armando Pugliese, för att nämna några. Han har också varit verksam inom radio, bl.a. med det satiriska radioprogrammet "Lo Stato Interessante".
Experimenverkstan / vår kursverksamhet

Experimentverkstan, en unik plats mitt i Bergslagens djupa skogar.


Våra kurser spänner över ämnesområden som experimentell teater, dans, vildmarkskurser, silversmide.


Vi kan skräddarsy kurser unifrån våra ämnesområden och vad ni söker. Är ni en grupp på minst 8 personer; hör av er!


Vi befinner oss 2,5 timme från Stockholm, 1 timme från Västerås, 1 timme från Ludvika, 1 timme från Örebro. Mitt i naturen.


Varmt Välkomna.

Våra kurser:

Hitta ditt personliga dansuttryck!


Utmana din kropp och dina sinnen under en helg med modern dans varvat med tid för reflektion.

Jag (kursledaren) är dansare och koreograf och vill utöver dansövningar även bjuda in

dig i koreografiska tankar där naturen är källa till inspiration och rekreation.

(Foto: Lucie Jean)Kursinnehåll

Hitta ditt personliga uttryck genom modern dans. Vi utforskar kroppens möjligheter och arbetar med olika kombinationer av rörelser, genom modern dans och improvisation. Vi kommer att arbeta med dansövningar som fokuserar på dynamik, koordination och perception. För att öka vår kroppsmedvetenhet innehåller klassen även moment av kontaktimprovisation och avspänningsövningar varvat med egen tid för reflektion i naturen. 

Skräppbo skola har stora lokaler perfekta att dansa i och ligger omgivet av skogar och sjöar. För mig är naturen en stor inspirationskälla och jag vill i denna kurs bjuda in dig att hitta kontakt med naturen och genom övningar använda dig av det i din dans.

Gruppen är liten, mellan 8–15 deltagare. Målgrupp

Det är bra om du har du provat på modern dans tidigare men det är inget måste. I första hand kommer vi att utgå vi dina erfarenheter där rörelserna skapas utifrån dina förutsättningar. Denna helg handlar om att experimentera och kombinera upplevelserna av natur med dans. Under helgen hoppas jag inspirera dig kring vad dans kan vara och hur ditt uttryck ser ut. Utöver dans och fysiska övningar kommer det under helgen även ges tid för vila och reflektion. Kursledaren

Amanda Billberg är verksam som dansare och koreograf med bas i Västerås. Hon har en master i koreografi med inriktning performativa praktiker från Stockholms konstnärliga högskola och ett diplom i modern och nutida dans från Iwanson International i München. Amanda har varit verksam i flertalet olika kontexter inom scenkonstfältet i Sverige och internationellt där hon skapat egna verk eller samarbetat med andra konstnärer och konstformer. 

www.amandabillberg.se 


Kursavgift: 3700 kr per person inkl. 6% moms.Boende: Kostnad för boende tillkommer. Se vår hemsida för rekommendationer för boende.Mat: Ingen mat ingår i kursen utan du förväntas ha med dig all mat du behöver; frukost, lunch, middag och att du har ätit middag innan kursstart fredag. Kurslokalerna innehåller kök (och så gör även de flesta boendena). Kaffe, te, kakor, frukt kommer att finnas, men är menat som mellanmål, inte som måltider.Kontakt: info@teatermaskinen.com eller mobil: 070-681 14 81‬

Hitta ditt personliga uttryck genom teater, rörelse,

röst, text under en helg i nära relation till naturen!


Ge dig en helg att utmana din kreativitet, ditt sinne och kropp i fysiska teaterövningar,

avslappnings och trygghetsövningar varvat med tid för reflektion och eget arbete. 

Kursinnehåll

I den här kursen får du lära dig att utforska ditt inre, hitta din egen rytm, skriva texter och göra dramaövningar, Vi utforskar kroppens, röstens och ordets möjligheter och det finns även egen tid för att reflektera och vara i naturen.


Lokalerna är stora, gjorda för att arbeta fram teater och dansföreställningar. Lokalerna ligger mitt i skogen, omgiven av vild natur. Naturen är en stor inspirationskälla för oss och detta vill vi dela med oss av, så en del av övningarna kommer att handla om att hitta inspiration i naturen och använda dig av den inspiration du finner där i ditt personliga uttryck. 
Berit Engman

är skådespelerska, regissör

och författare med mångårig erfarenhet av att stå på scen och ge regi. Hon har även skrivit flera pjäser, är pedagog och har hållit i många kurser och workshops.

Gruppen är liten, mellan 8-15 deltagare. 


Sökande- formande-förmedlande.


Steg 1. Första helgkursen, - Sökande- så kommer du att göra olika trygghets- och avslappningsövningar, du kommer att söka i ditt inre, skriva mycket och upptäcka din egen rytm också i skrivandet.  


Steg 2. Andra helgkursen- Formande- så kommer du att arbeta mycket med din skådespelarkropp. Vi tränar på koncentration, scenisk närvaro och grupptillit. 

Genom era kroppar kommer texterna få ett metafysiskt uttryck.  


Steg 3. Tredje helgkursen- Förmedlande- så kommer du att vara med om att de skrivna texterna kommer att få liv genom era kroppar på scenen Vi kommer att tala om det magiska teaterrummet, den sceniska framställningen och det konstnärliga arbetet med att författa, gestalta och sätta samman olika röster till en scenisk framställning.


Det är kurs baserat på tre steg. För att kunna delta i steg 2 behöver du ha gått steg 1 Och för att kunna delta i steg 3 behöver du ha gått steg 1 och 2.
                                               Kursledarna

   (Foto: Mirjam Hector) 

   


Kursavgift: 3700 kr per person inkl. 6% moms.Boende: Kostnad för boende tillkommer. Se vår hemsida för rekommendationer för boende.Mat: Ingen mat ingår i kursen utan du förväntas ha med dig all mat du behöver; frukost, lunch, middag och att du har ätit middag innan kursstart fredag. Kurslokalerna innehåller kök (och så gör även de flesta boendena). Kaffe, te, kakor, frukt kommer att finnas, men är menat som mellanmål, inte som måltider.Kontakt: info@teatermaskinen.com eller mobil: 070-681 14 81‬
                                                                                                                                                                                  

(Foto: Mirjam Hector)

Jonas Engman är regissör och teaterpedagog med många års erfarenhet av stora och små produktioner och har hållit i många kurser och workshops både nationellt och internationellt.

                                             Egg & Eld 

        - traditionella tekniker för Eld och Fältmässig slöjd


                                         Bushcraft- och överlevnadsaktivitet i form av tvådagarskurs.
(Foto: Babek Toloe)


Under dessa två kursdagar kombinerar vi de två spännande ämnena Eld och Eggverktyg – två av grundpelarna inom Bushcraft. Den kontrollerade elden och våra eggverktyg, som kniv, yxa och såg, har banat väg för mänsklighetens utveckling genom tiderna. Den som behärskar de tu har oändliga möjligheter i sina händer. Under kursen får du i lugn och ro öva på dina tekniker i en inspirerande miljö. Innehåll och upplägg*


Teoretisk och praktisk eldkunskap:
Grundprinciper, säkerhet och förberedelser
Eldens historia
Tände, bränsle och eldkonstruktioner
Tändtekniker
Teori och praktik rörande eggverktygen kniv, yxa och såg: Verktygshistoria, verktygsergonomi och val av verktyg Verktygstekniker, säker hantering
Skärpning, underhåll
Fältmässigt slöjdande


*Med reservation för ändringar (till exempel uteblir öppna lågor i händelse av ett eldningsförbud i området).


Dag 1

10.00: Samling och ev. parkering vid Skilabacken (Vägbeskrivning Eniro, ange Skilån, 73091 Riddarhyttan)

Ankomstfika

Diskussion – Vad är bushcraft och vad är överlevnad? Vilka tekniker och kunskaper kan hjälpa dig om du hamnar i en överlevnadssituation?
Lunch runt elden
Lär om eldens historia och tekniker

Öva dina eldkunskaper

Eftermiddagsfika


Dag 2

10.00 Samling vid Lägerplatsen mellan Skila/Skräppbo

Förmiddagsfika

Lär om verktygen kniv, yxa, såg, och hur dessa används på ett effektivt och säkert vis

Lunch runt elden

Börja skapa ditt eget alster genom att slöjda i färskt trä. Kanske en sked, spatel, smörkniv eller ett par ätpinnar
Eftermiddagsfika
15.00 Vi summerar dagen genom att se vad vi åstadkommit. Om någon ej hunnit tälja klart sina alster så är det inga problem att fortsätta själv hemma.
                                              (Foto: Jonas Landosi)Packlista

Observera att de två kursdagarnas utbildningspass hålls utomhus oavsett väder. Medtag därför varma och tåliga kläder för alla väder, till exempel robusta skor, mössa, arbetshandskar och sittunderlag. Under myggperioder rekommenderas heltäckande kläder, myggmedel och eventuellt myggnät. Medtag gärna eventuella egna eggverktyg (kniv, yxa, såg) och elddon om så önskas (låneverktyg finns även på plats). Vattenflaska, snacks, anteckningsmaterial samt pannlampa kan komma väl till pass.

Säkerhet

Jonas Vildmark Bushcraftcenter sätter alltid säkerheten i första rum. Detta genomsyrar våra kursupplägg för att du alltid skall känna dig trygg under kurser som arrangeras av oss. Dock sker allt deltagande på egen risk. Det är kursdeltagarens ansvar att säkerställa att hen vid kurstillfället är vid passande hälsa samt har en gällande olycksfallsförsäkring.
Alkohol eller andra rusmedel är ej tillåtna under våra utbildningspass.Deltagare: Max 12 st deltagare. Inga förkunskaper krävs.


Plats: Lägerplats i skogen, mellan Skilån och Skräppbo.


Kurslängd: 2 dagar, kl. 10.00-15.00 båda dagarna.


Kursavgift: 3700 kr per person inkl. 6% moms.


Detta ingår: Instruktör, lunch och fika båda dagarna, eldmaterial, täljmaterial samt låneverktyg.


Kontakt: info@jonasvildmark.com eller mobil: 070-620 51 66
Välkommen till Egg & Eld!

                         Smyckesformgivning Välkommen till en halv veckokurs i tillverkning/formgivning av smycken. Denna kurs vänder sig till både nybörjare och mer erfarna personer som är intresserade av att skapa egna smycken.Kursledaren: Jan Dahlberg MFA i Metallformgivning med trettio år i branschen med ett antal nationella och internationella utställningar samt drivit och deltagit i diverse gallerier och butiker. Har även deltagit i ett antal internationella seminarier och varit kursledare för  ett stort antal kurser genom åren.


Vi arbetar i huvudsak i silver (material finns att köpa på plats).
Vi kommer att jobba med sågning, filning, slipning, lödning, smide, enklare infattning och eventuellt gjutning.
Verkstaden är komplett med all tänkbar utrustning framför allt vad det gäller smide, det finns även en del övrig material som metaller, sten osv. 

Nybörjaren startar med att tillverka en egen ring i silver med en enkel dekor för att sedan gå vidare med sitt egna skapande.
Den mer erfarne förväntas ha ett skissblock fullt med idéer.
Kursen hålls utanför den lilla byn Riddarhyttan i Bergslagen. Vi gör små utflykter i närområdet som inspiration. Det kommer även att finnas litteratur tillgängligt och några föreläsningar 

Riddarhyttan erbjuder en specifik Bergslagsnatur med stora skogar, sjöar, bruksmiljö. Järnframställningen har pågått sedan 2700 år så vitt man vet, så det finns gott om historia i bygden. 

Boendet kommer i huvudsak att vara i direkt anslutning till verkstan och är delat eller enkelrum.

Maten delas in i matlag så två eller tre deltagare ansvarar för maten en dag var. 


Ankomstdag onsdag: lättare lunch finns att tillgå. Vi fördelar rum och arbetsplatser och har en genomgång av verkstad och påbörjar respektive arbeten. 


Torsdag: efter frukost jobbar vi i verkstan fram till lunch vid 12. Efter lunch tar vi en promenad i närområdet sedan verkstadstid till middag med avbrott för fika. 


Fredag: efter frukost jobbar vi i verkstan fram till lunch sedan utflykt till några sevärdheter i närmaste omgivningen, sedan verkstadstid till middag med avbrott för fika. 


Lördag: efter frukost jobbar vi i verkstan till lunch sedan besök på konstgalleri, sedan verkstadsjobb till middag. 


Söndag: efter frukost avslutande jobb i verkstan, sedan städning, lunch och hemgång. 
Kursavgift: 5200 kr 


Kurslängd:  5 dagar (se beskrivning ovan)


Plats (och boende): Kolingen, utanför Riddarhyttan 


Kontakt: jandalbergsmed@yahoo.se  


Kursgården: Kolingen har tillgång till badtunna och bastu och nära till badsjöar.


Schemat är ungefärligt och kan anpassas efter behov och önskemål. verkstan står till förfogande under hela perioden om man så önskar.


Övrig info: Egna handverktyg medtages om det finns.

Hur att hitta till Experimentverkstan? :


Exprimentverkstan är ett samlingsnamn för flera kurser som hålls kring den ligga bruksorten Riddarhyttan. För att hitta till den kurs som intresserar just dig kontakta info@teatermaskinen.com


Boende:


Bo i en närliggande "Bullerby":

https://www.airbnb.se/rooms/34850478?source_impression_id=p3_1577885475_KEksP5lF2YHdM1%2Bf


Bo på en camping:

http://www.lienscamping.se


Bo i en gammal skola som numera är en ekologisk gård med B&B:

https://skolgarden.wordpress.com


Bo på ett klassiskt brukshotell:

http://www.brukshotelletskinnsberg.se


Bo primitivt mitt i naturen:

https://kolarbyn.se


Bo på en herrgård:

https://www.farnaherrgard.se


Kontakt: 

info@teatermaskinen.com

070-681 14 81‬